Heeft mijn kind een atlas nodig op de middelbare school?

Nog even en dan gaat je zoon of dochter naar de brugklas of bovenbouw. Een spannende tijd weer. Hoe bereid je je kind het beste voor op het nieuwe schooljaar? Voor welke leermiddelen zorgt school en voor welke moet je zelf zorgen? En hoe maak je een goede keuze?

School regelt lesmethode, atlas zelf aan te schaffen

De docent kiest uit met welke lesmethode hij of zij wil werken en deze wordt door school betaald. Dan is er nog een aantal zaken waarvoor je als ouder zelf kunt kiezen. Praktische zaken zoals linialen, schriften, een rekenmachine of een computer. En voor sommige vakken moet je ook zelf boeken aanschaffen, zoals een atlas of een woordenboek.

Er is méér keuze dan alleen de Grote Bosatlas

In 2018 is er een tweede, voor het aardrijkskundeonderwijs goedgekeurde atlas verschenen: Alcarta. Docenten waren blij dat er na 140 jaar eindelijk iets te kiezen viel en de nieuwe atlas voordeliger was, maar in de praktijk bleven ze toch vaak bij de duurdere Bosatlas. Omdat er nét nieuwe atlassen voor in de klassen ingekocht waren. En omdat de Bosatlas nog verplicht bleef bij het eindexamen.

Bosatlas en Alcarta

Twee atlassen voor het voortgezet onderwijs, welke kies jij?


Vanaf schooljaar 2020/2021 vrije atlaskeuze

In schooljaar 2019/2020 was het laatste examen met een verplichte atlas. Vanaf schooljaar 2020/2021 is er geen atlas meer verplicht op het centraal examen, maar wordt er gewerkt met een katern met kaarten uit zowel Alcarta als de Bosatlas. Nu is er echt vrije keuze. Voor docenten, maar ook voor jou als ouder. Als jouw school je geen specifieke atlas voorschrijft, kun je zelf kiezen wat je de beste optie vindt voor jouw kind.

Atlas is onmisbaar voor het vak aardrijkskunde

Denk je nu: ‘geen verplichte atlas, dus geen atlas’? Dan mist je kind een belangrijk leermiddel voor zijn of haar aardrijkskundeonderwijs. Zowel het college dat toeziet op de eindexamens als docenten zijn het erover eens dat kaartvaardigheden ontzettend belangrijk zijn en blijven. Een atlas is een onmisbaar hulpmiddel voor leerlingen om deze goed onder de knie te krijgen.

Factsheet Alcarta

De kenmerken van Alcarta en een vergelijking met de Bosatlas