Veelgestelde vragen

De veelgestelde vragen over Alcarta in een handig overzicht. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op

Kan ik een gratis proefexemplaar aanvragen?

Overweeg je als school om met Alcarta en/of Alcarta online premium te gaan werken? Dan maken onze accountmanagers graag een (telefonische) afspraak om je meer informatie te geven. Indien gewenst komen we Alcarta en Alcarta online premium graag aan je sectie demonstreren. We nemen een inkijkexemplaar van de papieren atlas mee zodat je de volledige atlas en de afwerking kunt bekijken. En we geven uitleg over de nieuwe, uitgebreide mogelijkheden van Alcarta online premium. Het is niet mogelijk om beoordelingsexemplaren te bestellen zoals bij de lesmethodes.

Wat zijn de voordelen van Alcarta?

De opzet van Alcarta is zodanig dat de atlas het leerproces en het ontwikkelen van atlasvaardigheden ondersteunt. De atlas is volledig en compleet, dus er hoeven geen aparte bijlagen of katernen bij aangeschaft te worden. Alcarta biedt daarnaast de volgende voordelen:

 • Scherpe prijs. 
 • Compleet en compact, geen kaart te weinig en geen kaart te veel.
 • Intuïtieve navigatie met onder meer gekleurde tabbladen, registersymbolen en kaartverwijspijltjes. 
 • Elke kaart heeft een eigen legenda, dus je hoeft niet te bladeren. 
 • Zoveel mogelijk vaste schalen zodat de kaarten goed met elkaar te vergelijken zijn. 
 • Het geografische verhaal wordt in een logische en consistente volgorde verteld. 
 • Slechts twee keer een kaart gekanteld.  

Alcarta is volledig ontworpen conform de eisen van het College voor Toetsen en Examens (CvTE) én de behoeften van docenten en leerlingen. Het team van makers bestaat uit gerenommeerde cartografen, zeer ervaren ontwikkelaars van schoolatlassen en experts in het Nederlandse aardrijkskundeonderwijs.

Wat zijn de voordelen van Alcarta online premium?

Met Alcarta online premium heb je online altijd de beschikking over alle meer dan 700 kaarten uit Alcarta. Zowel op school als thuis en op het digibord. Je kunt zelf aantekeningen en foto’s bij de kaarten plaatsen. Alcarta online premium zorgt bovendien voor meer verbreding en verdieping door de vele extra’s die aan de atlas zijn toegevoegd:

 • Kaarten los bekijken en analyseren in Google Earth
 • Vanuit detailkaarten doorlinken naar het gebied in Google Street View
 • Met Statistiek in beeld heel veel extra informatie bij de thematische kaarten
 • Zelf met gegevens schuiven en landen en gebieden vergelijken
 • Vergelijkingen maken tussen vroeger en nu
 • Prachtige anamorfosekaarten via de optie bouncy maps
 • Landprofielen met alle relevante informatie per land
 • Actuele statistieken van Nederland en de wereld in Excel

Lees hier meer over de mogelijkheden van Alcarta online premium 

Met welke lesmethodes is Alcarta en Alcarta online (premium) te gebruiken?

Alcarta en Alcarta online premium zijn universele atlassen, die in combinatie met alle aardrijkskundemethodes te gebruiken zijn. De kracht zit in de combinatie van de papieren atlas en de online atlas. Hiermee werken leerlingen zowel aan hun atlasvaardigheden als hun analysevaardigheden. En verdiepen ze hun kennis over en begrip van de wereld.

Scholen die werken met De Geo LRN-line krijgen directe toegang tot Alcarta online premium via eDition.

Hoe sluiten Alcarta en Alcarta online (premium) aan bij de werk- en opdrachtenboeken van de aardrijkskundemethodes?

Alcarta sluit heel goed aan bij het aardrijkskundeonderwijs. Vragen en opdrachten uit de werkboeken die niet naar een specifiek kaartnummer verwijzen zijn goed te beantwoorden. De navigatie in Alcarta werkt zo intuïtief, dat de gewenste kaart snel te vinden is. Daar waar een methode alleen naar een specifieke kaart in de Bosatlas verwijst en een nadere omschrijving van de benodigde kaart ontbreekt, hebben je leerlingen mogelijk wat hulp nodig. Je kunt deze situaties gebruiken als extra oefening in onderzoeks- en navigatievaardigheden. In De Geo LRN-line wordt in de werkboeken naar beide atlassen verwezen.

Is Alcarta te gebruiken op het centraal examen?

Alcarta is volledig ontworpen conform de eisen van het College voor Toetsen en Examens (CvTE). De atlas heeft de toetsing glansrijk doorstaan en is volledig goedgekeurd door het CvTE als hulpmiddel bij het centraal examen. Het CvTE zag het echter niet zitten om een eindexamen te ontwikkelen waarbij twee verschillende atlassen gebruikt kunnen worden en heeft daarom besloten fysieke atlassen niet langer toe te staan als hulpmiddel tijdens het dentraal examen. Vanaf nu krijgt een leerling bij het examen aardrijkskunde een kaartenkatern. Hierin staan verschillende kaarten, onder ander uit Alcarta, die nodig zijn bij het maken van het examen.

Voor welk niveau en schooljaar is Alcarta bedoeld?

Alcarta en Alcarta online (premium) zijn ontwikkeld voor alle niveaus van het voortgezet onderwijs, van vmbo tot en met vwo. De atlassen sluiten naadloos op elkaar aan en zijn te gebruiken vanaf leerjaar 1 tot en met het eindexamen.

Hoeveel kost Alcarta en Alcarta online (premium)?

De papieren versie van Alcarta kost € 49,95. Een zeer scherpe prijs voor een schoolatlas en hierdoor een stuk aantrekkelijker in de aanschaf.

Een losse licentie voor Alcarta online premium (met elke lesmethode te gebruiken) kost € 9,95.

Daarnaast is Alcarta online premium geïntegreerd in lesmethode De Geo LRN-line. Zonder extra licentiekosten hebben jij en je leerlingen via eDition direct toegang tot de digitale atlas.

Waar kan ik klassensets bestellen voor mijn school?

Klassensets kun je bestellen bij je schoolboekhandel Een klassenset bestaat uit 16 atlassen. Een klassenset staat niet als apart product in de bestellijst, je bestelt gewoon 16 exemplaren in één keer of een veelvoud daarvan.

Met welke browsers en apparaten kan ik Alcarta online (premium) bekijken?

Alcarta online en Alcarta online premium werken in de browsers: Internet Explorer (versie 10 en hoger), Edge, Chrome, Safari, Firefox en Opera en is toegankelijk via pc, laptop smartboard en tablet (iPad: iOS 11 en hoger). Alcarta online (premium) is niet te gebruiken op een smartphone.