Veelgestelde vragen

De veelgestelde vragen over Alcarta in een handig overzicht. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op

Kan ik een gratis proefexemplaar aanvragen?

Overweeg je als school om met Alcarta te gaan werken? Dan maken onze accountmanagers graag een een (telefonische) afspraak om je meer informatie te geven. Indien gewenst komen we Alcarta en Alcarta online graag aan je sectie demonstreren. We nemen een inkijkexemplaar mee zodat je de volledige atlas en de afwerking kunt bekijken. Je kunt de volledige inhoud van het boek bovendien gratis bekijken en beoordelen in Alcarta online. Het is niet mogelijk om beoordelingsexemplaren te bestellen zoals bij de lesmethodes.

Wat zijn de voordelen van Alcarta?

 • Scherpe prijs. 
 • Compleet en compact, geen kaart te weinig en geen kaart te veel.
 • Intuïtieve navigatie met onder meer gekleurde tabbladen, registersymbolen en kaartverwijspijltjes. 
 • Elke kaart heeft een eigen legenda, dus je hoeft niet te bladeren. 
 • Zoveel mogelijk vaste schalen zodat de kaarten goed met elkaar te vergelijken zijn. 
 • Het geografische verhaal wordt in een logische en consistente volgorde verteld. 
 • Slechts 2x een kaart gekanteld.  
 • Gratis online atlas.  
 • Kaarten in Google Earth te bekijken. 
 • Statistieken staan online en worden jaarlijks geactualiseerd. 

Alcarta is volledig ontworpen volgens de eisen van het College voor Toetsen en Examens (CvTE) én de behoeften van docenten en leerlingen. Het team van makers bestaat uit gerenommeerde cartografen, zeer ervaren ontwikkelaars van schoolatlassen en experts in het Nederlandse aardrijkskundeonderwijs.

 

De opzet van Alcarta is zodanig dat de atlas het leerproces en het ontwikkelen van atlasvaardigheden ondersteunt. De atlas is volledig en compleet, dus er hoeven geen aparte bijlagen of katernen bij aangeschaft te worden. Docenten kunnen nu zelf kiezen met welk materiaal ze het liefst willen werken.  

Met welke lesmethoden is Alcarta te gebruiken?

Alcarta is een universele atlas, die in combinatie met alle aardrijkskundemethoden te gebruiken is.

Hoe sluit Alcarta aan bij de werk- en opdrachtenboeken van de aardrijkskundemethoden?

Alcarta sluit heel goed aan bij het aardrijkskundeonderwijs. Veel vragen en opdrachten uit de werkboeken die niet naar een specifieke kaart verwijzen zullen goed te beantwoorden zijn.

 

Het verwijzen in een methode naar een specifieke kaart uit de atlas gaat voorbij aan de vaardigheid om zelf te leren zoeken naar de juiste kaart in de atlas. Alcarta heeft geen omnummertabellen. De navigatie in deze atlas is zo intuïtief, dat de gewenste kaart snel te vinden is. Het is aan de methodemakers en het CvTE hoe voortaan omgegaan wordt met het verwijzen naar de atlassen en het maken van opdrachten die aansluiten bij beide atlassen.

Is Alcarta te gebruiken op het Centraal Examen?

Ja, wij hebben de criteria van het CvTE strikt gevolgd om ervoor te zorgen dat Alcarta gebruikt mag worden bij het Centraal Examen. In december 2017 oordeelde het CvTE dat Alcarta aan alle gestelde eisen voldoet. De vaststelling van de toegestane hulpmiddelen vindt in de zomer van 2018 plaats.


Uit de berichtgeving van het CvTE: “Eind september 2017 is de Alcarta atlas aan het College voor Toetsen en Examens aangeboden ter beoordeling op geschiktheid als hulpmiddel bij het centraal examen aardrijkskunde havo en vwo. Voor die beoordeling gebruikten wij een in 2015 opgestelde lijst van eisen. Onze conclusie is dat de Alcarta atlas voldoet aan deze eisen. Daarmee is het de tweede atlas, naast de Grote Bosatlas, die in aanmerking komt om als hulpmiddel bij het centraal examen aardrijkskunde havo/vwo te fungeren.”

Voor welk examenjaar is Alcarta bedoeld?

Het CvTE stelt in de zomer van 2018 vast welke hulpmiddelen in schooljaar 2020 (havo) en 2021 (vwo) toegestaan zijn bij het Centraal Examen. Het CvTE geeft verder aan: “Het staat scholen vrij om een keuze tussen beide atlassen te maken, bijvoorbeeld voor invoering in de brugklas.” Vanaf de onderbouw kun je dus nu al met Alcarta gaan werken.

Hoeveel kost Alcarta ?

Alcarta kost € 49,95, Alcarta online is gratis toegankelijk met een account.

Waar kan ik klassensets bestellen voor mijn school?

Klassensets kun je bestellen bij je schoolboekhandel Een klassenset bestaat uit 16 atlassen. Een klassenset staat niet als apart product in de bestellijst, je bestelt gewoon 16 exemplaren in één keer of een veelvoud daarvan.

Tot 1 juni 2018 geldt een speciaal introductieaanbod. De eerste 50 scholen die minimaal 2 klassensets aanschaffen, ontvangen de 3e klassenset gratis. Ook hier geldt: bestellen via je schoolboekhandel. Je bestelt en betaalt 32 exemplaren en ThiemeMeulenhoff zorgt dat je een derde set van 16 gratis nageleverd krijgt. Maximaal 1 gratis klassenset per school.

Wat kan ik allemaal doen in Alcarta online?

Met je account voor Alcarta online kun je: 

 • Alle kaarten uit Alcarta bekijken en erop inzoomen.
 • Links naar Google Streetview openen.
 • Alle kaarten uit Alcarta openen in Google Earth.
 • Zelf aantekeningen en foto’s bij de kaarten plaatsen.
 • De kaarten laten zien op een digitaal schoolbord.

Kan ik inloggen met mijn Schooltas-account?

Nee, je kunt niet inloggen met je Schooltas-account. Alcarta online maakt wel gebruik van Schooltas (je zult de omgeving herkennen), maar staat los van je account en de methodes die je gebruikt. Dit hebben we gedaan om de omgeving voor iedereen toegankelijk te maken. Ook voor docenten die andere methodes gebruiken, leerlingen, ouders en andere geïnteresseerden. 

Met welke browsers en apparaten kan ik Alcarta online bekijken?

Alcarta online werkt in de browsers: Internet Explorer (versie 10 en hoger), Edge, Chrome, Safari, Firefox en Opera en is toegankelijk via pc, laptop smartboard en tablet (iPad: iOS 11 en hoger). Alcarta online is niet te gebruiken op een smartphone.