Voordelen Alcarta en Alcarta online premium

Alcarta en de digitale atlas Alcarta online premium hebben een aantal belangrijke voordelen voor docenten, leerlingen én ouders.
Lees hier welke.

Completer, consistenter en gebruiksvriendelijker

In de ruim 700 kaarten in Alcarta wordt het volledige geografische verhaal in een logische en consistente volgorde verteld. De Grote Bosatlas 55e editie maakt hierin een aantal onlogische geografische sprongen. Met zijn 296 pagina’s is Alcarta compact – wat het werken ermee vergemakkelijkt – én compleet: de atlas bevat met het oog op het onderwijs geen kaart te weinig en geen kaart te veel. Alcarta is bovendien gebruiksvriendelijker dan De Grote Bosatlas. De nieuwe atlas is voorzien van een uniek navigatiesysteem met gekleurde tabbladen, registersymbolen en kaartverwijspijltjes. Dat werkt intuïtief en snel.

Ontworpen vanuit de behoeften van het onderwijs

Alcarta is vanaf de basis ontworpen met de behoeften van het Nederlandse aardrijkskundeonderwijs als uitgangspunt. Naast de betere navigatie bevat de atlas bijvoorbeeld zoveel mogelijk vaste schalen zodat de kaarten goed te vergelijken zijn. Ook zijn in Alcarta slechts twee kaarten gekanteld, zodat je de atlas zo min mogelijk hoeft te draaien. En Alcarta heeft een legenda bij elke kaart, dus leerlingen hoeven niet onnodig te bladeren en te zoeken. De opzet van Alcarta ondersteunt het leerproces en het ontwikkelen van atlasvaardigheden van leerlingen op alle niveaus en in alle leerjaren van het voortgezet onderwijs.

Alcarta in de klas

Scholen en ouders kiezen voor Alcarta

Naast alle inhoudelijke verbeteringen is er nóg een belangrijk punt dat Alcarta zoveel toegankelijker maakt dan De Grote Bosatlas: de prijs van € 49,95. Want ook de hoge prijs van De Grote Bosatlas is voor veel docenten en ouders een doorn in het oog. Een van de scholen die heeft gekozen voor Alcarta is de Amersfoortse Berg. Bekijk deze video voor hun verhaal. Een andere school die werkt met Alcarta is het Bonhoeffer College. Nieuwsgierig wat zij van Alcarta vinden? Bekijk hier de video van Bonhoeffer College.

Alcarta is wél volledig goedgekeurd als hulpmiddel

Alcarta is niet alleen ontworpen volgens de behoeften van docenten en leerlingen, maar ook volledig conform de eisen van het College voor Toetsen en Examens (CvTE). In december 2017 heeft de atlas de toetsing glansrijk doorstaan en is Alcarta door het CvTE goedgekeurd. In 2018 heeft het CvTE na grondig onderzoek besloten atlassen niet langer toe te staan als hulpmiddel tijdens het centraal examen. Dit besluit gaat in vanaf 2020 (havo) en 2021 (vwo). Vanaf dan krijgt een leerling bij het examen aardrijkskunde een kaartenkatern en een bronnenkatern. Hierin staan verschillende kaarten, waaronder uit Alcarta, die nodig zijn bij het maken van het examen.

Alcarta kaart

Nieuwe online atlas met veel extra’s en mogelijkheden

Alcarta heeft twee digitale varianten van de papieren atlas. Beide zien er qua vormgeving en indeling precies zo uit als het boek, wat erg prettig werkt voor leerlingen en docenten. Alcarta online is de digitale versie van alle kaarten uit Alcarta. Alcarta online premium is de nieuwste online atlas die nóg meer gegevens, extra detail- en themakaarten en uitgebreide analysemogelijkheden biedt:

 

  • Alle meer dan 700 kaarten zijn te openen in Google Earth. Zo bekijk je de kaarten los én in de context van de wereld. De atlaskaarten passen perfect op de aardbol van Google Earth en verrijken deze wereld met de informatie uit de kaart. Je zoomt gemakkelijk in op een deel van de aarde om een kaart of gebied verder te analyseren. De Grote Bosatlas beschikt niet over een koppeling met Google Earth.
  • Alcarta online premium biedt een schat aan aanvullende informatie. Met de uitgebreide kaartstatistieken, landprofielen en interactieve kaarten kun je landen en gebieden vergelijken. Of je kunt door de tijd reizen om een vergelijking te maken tussen toen en nu. Door met de gegevens te schuiven, krijg je precies de informatie die je zoekt.
  • Gegevens worden beelden en beelden vormen inzichten. Met Alcarta online premium geef je je leerlingen nog meer inzicht in de wereld met fraaie visualisaties. Via de optie bouncy maps open je een interactieve kaart. Met één klik wordt de geselecteerde kaart een anamorfosekaart, die verhoudingen en verschillen visualiseert.

Lees hier meer over de mogelijkheden van Alcarta online premium.

Dé atlascombinatie voor het voortgezet onderwijs

Alcarta online (premium) en Alcarta wereldatlas vormen de ideale combinatie voor jouw aardrijkskundelessen. Om samen met jouw leerlingen de diepte in te duiken. En hen te helpen de wereld te leren kennen én te begrijpen. Alcarta en Alcarta online (premium) zijn ontwikkeld voor alle niveaus van het voortgezet onderwijs, van vmbo tot en met vwo. De atlassen sluiten naadloos op elkaar aan en zijn te gebruiken vanaf leerjaar 1 tot en met het eindexamen.