Voordelen Alcarta

Completer, consistenter en gebruiksvriendelijker

In de ruim 700 kaarten in Alcarta wordt het volledige geografische verhaal in een logische en consistente volgorde verteld. Alcarta is geschikt voor alle leerjaren van zowel vmbo, havo en vwo. De Grote Bosatlas 55e editie maakt hierin een aantal onlogische geografische sprongen. Met zijn 296 pagina’s is Alcarta compact – wat het werken ermee vergemakkelijkt – én compleet: de atlas bevat met het oog op het onderwijs geen kaart te weinig en geen kaart te veel. Alcarta is bovendien gebruiksvriendelijker dan De Grote Bosatlas. De nieuwe atlas is voorzien van een uniek navigatiesysteem met gekleurde tabbladen, registersymbolen en kaartverwijspijltjes. Dat werkt intuïtief en snel.

Ontworpen vanuit de behoeften van het onderwijs

Alcarta is vanaf de basis ontworpen met de behoeften van het Nederlandse aardrijkskundeonderwijs als uitgangspunt. Naast de betere navigatie bevat de atlas bijvoorbeeld zoveel mogelijk vaste schalen zodat de kaarten goed te vergelijken zijn. Ook zijn in Alcarta slechts twee kaarten gekanteld, zodat je de atlas zo min mogelijk hoeft te draaien. En Alcarta heeft een legenda bij elke kaart, dus leerlingen hoeven niet onnodig te bladeren en te zoeken. De opzet van Alcarta ondersteunt het leerproces en het ontwikkelen van atlasvaardigheden. Naast alle inhoudelijke verbeteringen is er nóg een belangrijk punt dat Alcarta zoveel toegankelijker maakt dan De Grote Bosatlas: de prijs van € 49,95. Want ook de hoge prijs van De Grote Bosatlas is voor veel docenten en ouders een doorn in het oog.

Alcarta is wél volledig goedgekeurd als hulpmiddel

Alcarta is niet alleen ontworpen volgens de behoeften van docenten en leerlingen, maar ook volledig volgens de eisen van het College voor Toetsen en Examens (CvTE). In december 2017 heeft de atlas de toetsing glansrijk doorstaan en is Alcarta door het CvTE goedgekeurd. Inmiddels heeft het College voor Toetsen en Examens (CvTE) na grondig onderzoek besloten atlassen niet langer toe te staan als hulpmiddel tijdens het centraal examen. De regel gaat in vanaf 2020 (havo) en 2021 (vwo). In plaats daarvan krijgt een leerling bij het examen aardrijkskunde een bronnenkatern, waarin verschillende kaarten staan uit bijvoorbeeld Alcarta.

Atlas blijft onmisbaar

Kaartvaardigheden blijven belangrijk in het aardrijkskundeonderwijs en voor het examenprogramma. Een atlas is een onmisbaar hulpmiddel voor leerlingen om kaartvaardigheden goed onder de knie te krijgen. ThiemeMeulenhoff is als maker van de innovatieve atlas Alcarta blij met het zorgvuldig genomen besluit van het CvTE. Het biedt, zoals het CvTE ook aangeeft in het onderzoeksrapport, een mooie impuls voor innovatie in de atlassenmarkt. Voor ons is dit een bevestiging dat we met de vernieuwing die Alcarta biedt, de goede weg zijn ingeslagen.

Scholen kiezen voor Alcarta

Een van de scholen die heeft gekozen voor Alcarta is de Amersfoortse Berg. Bekijk de video voor hun verhaal. Een andere school die werkt met Alcarta is het Bonhoeffer College. Nieuwsgierig wat zij van Alcarta vinden? Bekijk hier de video van Bonhoeffer College.

Gratis online versie met Google Earth functionaliteit

Zowel Alcarta als De Grote Bosatlas hebben een digitale variant van de atlas. Alcarta online onderscheidt zich door de gratis toegang voor iedereen: docenten, leerlingen, ouders en liefhebbers. Iedereen ter wereld kan nu gratis over een atlas beschikken. De online atlas ziet er precies zo uit als de papieren versie, wat prettig werkt voor leerlingen en docenten. Alle kaarten uit Alcarta zijn te openen in Google Earth, wat veel extra mogelijkheden biedt om in de les en thuis met het vak aardrijkskunde bezig te zijn. De Grote Bosatlas beschikt niet over een koppeling met Google Earth. Daarnaast bieden we in Alcarta online actuele extra content aan, in de vorm van links naar Google Streetview en berichten over actuele thema’s. Ook de statistieken staan online, zo beschik je altijd over actuele cijfers zonder een nieuwe editie te hoeven aanschaffen.

De verschillen op een rij

Kort gezegd zijn de belangrijkste feitelijke verschillen tussen Alcarta en De Grote Bosatlas 55e editie:

  Alcarta De Grote Bosatlas 55e editie
Aantal kaarten ca. 700 ca. 1100
Aantal gekantelde kaarten  2  260
Aantal pagina’s 296 336
Gewicht 1645 gram 1980 gram
Voldoet aan eisen CvTE Ja Alleen met aanvullend katern
Prijs boek € 49,95 € 69,95
Prijs online atlas gratis € 12,50 per leerling per jaar
Tabel: vergelijking Alcarta versus De Grote Bosatlas 55e editie